Technológiák

A cégbemutatóban is közölt leírás szerint cégünk fő gyártási profiljába a sport- és játéklabdák előállítása és forgalmazása tartozik. Ehhez alkalmazott technológiák:

Rotációs öntés

E termékeket az ún. rotációs öntési technológiával állítjuk elő folyékony PVC pasztából. ezen eljárás során az anyagot olyan szerszámokba öntjük, amelyeknek belső üregei a készítendő labdák gömbszerű körvonalait követik. A szerszámok a rotációs öntőgép fűtött terébe kerülnek, a meghatározott ütemű, két egymásra merőleges tengely körül forgó mozgás által a szerszámokban lévő folyékony anyag a szerszámok belső falán egyenletesen eloszlik és alakja a hő hatására stabilizálódik. Ezután az így elkészített, rugalmas PVC labdákat kiveszik a szerszámból és az adott méretre fújják, azután festik (tamponozzák és szórják).

A fentiek szerint gyártják – több évtizede – a játék PVC labdákat (rugalmas, vékonyfalú, könnyű termékek).

Az újabb fejlesztések eredményeképp a fenti technológiák némi módosításával és új anyag összetételű receptek kidolgozásával megszülettek a rotációs öntéssel gyártott kiváló minőségű sportlabdák is, amelyeket még kevés helyen gyártanak. A cégünknél ez kiemelkedő termékcsoport, több évtizede gyártjuk (ez évben teljesen megújított technikai berendezésekkel).

Tampon nyomás

Ez egy aránylag új technológia, amely az utóbbi évtizedben sokat fejlődött és nagyon elterjedt. A szilikon tamponok rugalmassága és a festékátadásra való alkalmazása révén ilyen módon nyomtathatunk: sík, ferde, íves vagy szabálytalan felületre is.

Használják többek között: kapcsolók, relék, panelek, telefonok, számítógép alkatrészek, vonalzók, elektromos készülékek, reklámcikkek, csomagolások, dekorációk, golflabdák, szemüvegek, játékok, sportszerek, ajándékok és labdák nyomtatására.

A tamponnyomással a labdákra felviendő nyomat (felirat, logó, díszítőrajzok, stb.) megfelelő nagyságban egy vagy több színben (akár 4-5 színben is) történhet.

A különböző nyomtatásokhoz a grafikák és nyomtató kliséket szükséges előkészíttetni.

Festés

A labdák jelentős mennyiségénél – a tamponnyomás mellett is – díszítő festéseket helyezünk a termékekre.

Ezek lehetnek: szivárványos festéktónusok, vagy pedig a – kívánt mintázatnak megfelelő – maszkok segítségével a festőberendezésre helyezett labdákra szórt díszítések.

A festékek összetétele és koncentrációja az alkalmazott technológiáknál a munkavédelmi és környezetvédelmi leírásoknak (pl. max koncentráció) megfelelőek.

Kogelán sportlabdák

A labdagyártásra – cégünknél bevezetett – termelékeny rotációs öntési eljárás az itt dolgozó és komoly gyakorlattal rendelkező műszaki szakembereket (mérnököket) további fejlesztésre ösztönözte.

Munkájuk eredményeként megszületett az ún. KOGELAN fantázianevű sportlabda család (a szerzők a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a műszaki megoldásokat négy Használati Mintaoltalommal és Szabadalommal levédették; a Plasto Ball Kft. a fentiek megvásárlása alapján a KOGELAN sportlabdák kizárólagos gyártója lett).

E KOGELAN sportlabdák csapatsportokhoz (futball, kézilabda, röplabda, stb.), gyermekek sportoktatásához (futball, kézilabda stb.); egyéb edzésekhez (atlétika, torna, vízilabda, stb.) kiválóan alkalmazhatók. Bel- és kültéri használatra egyaránt alkalmasak rendkívül kedvező tulajdonságaik miatt: pl. jó mérettartás, fújtathatóság, abszolút vízállóság, kopásállóság, optimális pattanás. E tulajdonságokat a termékösszetétel, a héjazat egyenletes, finom habszerkezete biztosítja (e termékekre kialakított specialitás) és egyben azt is, hogy – a különleges, rugalmas anyagnak köszönhetően – ütközéskor az érezhető fájdalom csillapított, a gyermekek félelem nélkül találkoznak a labdával.

A KOGELAN sportlabdák három csoportja:

KOGELAN HARD

a hagyományos, varrott labdák finomított alternatívái

KOGELAN SUPERSOFT labdák

rugalmasabb

KOGELAN HYPERSOFT

extra rugalmas labdák (különböző gyermeksportokhoz)

A fenti termékcsoport (a KOGELAN SPORTLABDÁK) a szükséges műszaki; biztonságtechnikai, toxikológiai előírásoknak megfelelnek, rendelkeznek megfelelőségi tanúsítvánnyal (TÜV Rheiland) a cég pedig MSZ EN ISO 9001:2015 minőségirányítási tanúsítvánnyal.

A KOGELAN sportlabdák belföldön és exportra egyre keresettebbek, a kereskedelembe sportszövetségek és sportegyesületek programjaikban növekvő mennyiségben szerepelnek.

Aqua Air

Két fontos termékcsoport – a folyadékkal töltött labdák:

  • medicin labdák;
  • vízilabda edzéshez gyártott vízen úszó medicin labdák.

A labdák héjazata rendkívül szívós szintetikus polimerből készül. A felületi bordázás és az anyag karaktere jó fogást biztosít a termékeken. A stabil minőséget a különleges szeleprendszer biztosítja.

Belföldön és európai exportra kb. 12 éve forgalmazzuk a medicinlabdáinkat 9 típusban (600 gr-tól 5 kg súlyú termékekig).

A vízilabda edzéshez kiváló lehetőséget biztosít (a később kifejlesztett) 6 féle nagyságban gyártott vízen úszó medicin labda, amelyet magas osztályban játszó vízilabda csapatok is kezdenek használni (karerősítés, lábmunka stb.)

A k ét termékcsoportba tartozó labdák tisztítás céljából langyos vízzel lemoshatóak. A CE jel viseletére vonatkozó biztonságtechnikai előírásoknak megfelelnek. A héjazat anyaga ismételten feldolgozható termo plasztikus műanyag.

Aqua Air technológiával készült termékeink: